Luke 23: Aggie Frost elsker å oppdage nye synther

Skrevet av: Silje Olsen Engenes, informasjonsansvarlig

I dagens luke møter vi enda en av våre leietakere. Aggie (Peterson) Frost er sanger, komponist og artist som lager elektronisk musikk og jobber med lyd, kunstinstallasjoner og låtskriving. Hun har sitt studio i 2. etasje på Tvibit. Et koselig og lunt lite studio med alt hun trenger for å være kreativ fra dag til dag.

Som ung gikk Aggie på pianotimer hos jazzpianisten Tage Løf. Hun lærte alle akkorder og har siden da jobbet slik når hun lager musikk.  

Hun begynte å lage musikk i Tromsø med noen venner før 2000-tallet, blant annet Torbjørn og Svein i Røyksopp, Rune Lindbæk og Ole Mjøs, de laget elektronisk musikk som Aggie syntes var spennende.  
 
- Det var sånn at man fikk ikke tak i det hvor som helst, vinyl ble sendt fra London og vi kopierte kassetter og ga til hverandre, det var veldig hemmelig.  

Aggie brukte å nynne og lage melodier på musikken, og kom til forslag til vokal. De satt som oftest hjemme hos noen på soverommet og laget musikk. For Aggie handlet det om å lytte, sitte med de som laget musikk og bidro med å skrive tekster.  
 
Jeg begynte å skrive låter, også hadde jeg en diktafon i veska som jeg tok frem mens jeg gikk tur, så sang jeg ideer til melodier og når de var tatt opp fikk jeg mer behov for å si hvordan jeg hadde tenkt musikalsk.  

Hun begynte å lære seg å bruke en Roland SP808 med åtte spor, og kjente at hun ville lære seg å lage denne type musikk.  

Aggie har lært mye selv, men også av andre. Hun følger med og ser på youtube og finner ut av ting.  

Vil bruke mest tid på musikken 

Dagene i studio går til mye administrative oppgaver, siden hun driver label selv, i tillegg har hun et sync byrå “High North Music” hvor hun lisensierer ulike nord-norske artisters musikk til film.  

Jeg vil jo komme i studio å bare lage musikk, men det er mye papirarbeid å gjøre. Jeg prøver å finne en struktur, mannen min hadde et forslag om å bare gjøre administrative oppgaver frem til kl. 12:00 også musikk, jeg har prøvd. Det er litt som skittentøyskurven, den blir aldri tom. Balansen er litt vrien.  

Når hun lager låter, spiller hun ofte på orgelet eller autoharpen hun har i studioet. Hun finner også veien til nye låter ved å spille på MIDI-keyboard og åpner en synth i software.  

Det å ha en ny synth og bla gjennom kan være nok til å starte en låt. Man finner mye fint også slår man et par akkorder så er man i gang.  

Utstilling på Svalbard 

For tiden jobber Aggie med et prosjekt som skal være en utstilling på galleriet Nordover på Svalbard, og da har jeg tatt opp lyder rundt på Svalbard. Jeg logger opptakene, fra inni gruver, nedlagte steder, vandring og andre ting som er der.  

Jeg går gjennom alle klippene, hører hva som er fint, legger på noen effekter eller klipper det opp og ser om det kan bli musikk. Jeg synger også mye, så hvis jeg synes det passer så blander jeg det sammen.  

“Jeg bruker å gå inn i studio å tenke herregud så heldig jeg er som får være her.” 

Hun er veldig takknemlig for å ha et studio hvor hun finner arbeidsro og tid til seg selv.  

Det er helt fantastisk for det er lydtett, hvis jeg trenger noe eller at noen hører på noe jeg har laget så er det et miljø her med veldig flinke folk.  

Jul hos Aggie 

I jula bruker hun mye tid sammen med familien, og setter stor pris på julebesøk. På lillejulaften bruker de å ha åpent hus hvor nære og kjente kommer på grøt og kaffe. Noen tradisjoner har hun sett seg nødt til å flytte litt på.

Vi har hatt som tradisjon at vi skal pynte juletre på lillejulaften, men det har vi funnet ut at er en dårlig idé for det er så stress, vasking og alt på en kveld. Så når gjør vi det litt før, forteller hun.  

I Aggies familie er det pinnekjøtt som står på menyen i jula. Og mannen Per, lager sagopudding til dessert.

For ungene er det viktig at det er julestrømpe til dem på morgenen.  

Tips til unge kvinner som vil opp og frem i bransjen: 

Jeg tror det viktigste er å tenke at det ikke er en fasit. Man må finne sin vei. Da er det bare å lære seg ting, å bestemme seg for noe og bruke tid. Man kan lære alt selv, men hvis man trenger struktur kan man studere innenfor musikkfeltet. Det er mange gode studietilbud nå. Jeg merker at mange av de jeg synes er flink i musikkbransjen er veldig tydelig på hva de vil, det er vanskelig når man er 16, men man kan jo late som man vet sånn cirka og gå for det. Det er lov å endre seg og utvikle seg. Sette seg delmål og gjennomføre. Det viktigste må være å finne en retning, og at man har ork til å gjøre det som er kjedelig også. Jenter er gjerne litt forsiktig med å si tydelig hva man vil, for man tenker at man må være så flink til det før man kan si hva man driver med. Men man lærer mens man går, og der må jenter være litt tøffere!  

Mia Eriksen