Møt tilskuddsmottakere for Tvibit Filmfonds første runde
Tvibit Filmfond og tilbyr finansiering og støtte for kreative prosjekter. I denne artikkelen møter du fire filmskapere som nylig har mottatt støtte fra Tvibits filmfond. Disse prosjektene viser et imponerende spekter av kreativitet og lidenskap, fra naturdokumentarer til gripende dramaer og humoristiske innslag.
Fortell oss litt om deg selv, Julie. Har du bakgrunn innen filmskaping og hva studerer du?
Jeg heter Julie og kommer fra Pyreneene i Sørvest-Frankrike. Jeg har ikke så mye erfaring innen filmskaping, selv om jeg alltid har vært veldig interessert i det. Jeg liker å lage korte videoer når jeg reiser eller til bursdager, bare for moro skyld. Jeg er nå i Tromsø for å studere miljørett og oppdaget Tvibit, så jeg grep sjansen.
Hvordan ble du interessert i filmskaping, og hva slags filmer er du interessert i å lage?Jeg er mest interessert i å filme natur, så dette blir en naturdokumentar. Jeg har alltid vært interessert i naturen og ønsker å beskytte og vise fram dens skjønnhet. Det er det jeg vil gjøre, og det også noe jeg driver med i studiene mine innen miljørett. Hvorfor søkte du om finansiering fra Tvibit Filmfond, og hvordan vil det påvirke prosjektet ditt?
Det er først og fremst fordi jeg ikke ville kunne finansiere prosjektet selv i den grad det trengs. Prosjektet ville ikke vært mulig uten Tvibit, så det er en stor mulighet for meg å kunne søke og få denne finansieringen. Tvibit hjelper meg ikke bare med finansiering, men også med alt annet jeg trenger for å realisere prosjektet, inkludert mentorhjelp fra Aztrid Novillo. Uten Tvibit ville jeg ikke kunne gjennomføre det, det er helt sikkert.
Hvorfor søkte du om finansiering fra Tvibit Filmfond, og hvordan vil det påvirke prosjektet ditt?
Svar: Det er først og fremst fordi jeg ikke ville kunne finansiere prosjektet selv i den grad det trengs. Prosjektet ville ikke vært mulig uten Tvibit, så det er en stor mulighet for meg å kunne søke og få denne finansieringen. Tvibit hjelper meg ikke bare med finansiering, men også med alt annet jeg trenger for å realisere prosjektet, inkludert mentorhjelp fra Aztrid Novillo. Uten Tvibit ville jeg ikke kunne gjennomføre det, det er helt sikkert.
Kan du fortelle oss litt om deg selv og din bakgrunn innen filmskaping?
Jeg heter Arjun og er en halvt ukrainsk, halvt nepalsk filmskaper fra Tromsø. Jeg har holdt på med film siden VGS og har vært interessert i film siden jeg var ungdomsskolen. Jeg har gått på Nordland kunstfilmskole og har siden jobbet på diverse filmer og kortfilmer, både egne og andres. Jeg har alltid vært opptatt av historiefortelling og hvordan man kan bruke filmmediet til å formidle ideer og fortelle historier på en visuell måte.
Var det et øyeblikk som vekket interessen din for filmskaping?
Ja, det var da jeg gikk på videregående og spurte om jeg kunne ta film som et eget fag. Jeg gikk IB-fag på Finnsnes. Jeg var den eneste på hele skolen som tok film. Det var egentlig mest teoritisk men jeg fikk også noen praktiske filmoppgaver som “lag en film”- og det var da jeg virkelig ble bitt av basillen.
Hva handler filmprosjektet ditt om?
Filmprosjektet mitt er en tragi-komisk film som handler om hårtap i rammeverket av sorgenes fem stadier. Jeg pitcha denne ideen for skuespillere fra Nord universitet, og veldig mange reagerte positivt og åpna opp. I alle filmene jeg gjør, bruker jeg humor – om vanskelige tema, tabugreier. Humor gjør det lettere å diskutere og lage diskurs rundt sånne temaer.Hvorfor valgte du å søke Tvibit Filmfond? Hva er målet for denne filmen, hva er drømmen?
Jeg bor nå i Tromsø og vil etablere meg her. Jeg har blitt kjent med alle på Tvibit, og støtten vil løfte filmen opp til det nivået jeg ønsker og videreutvikle meg som filmskaper. Det er en flott mulighet å få støtte fra et lokalt fond som Tvibit, som også gir meg muligheten til å vise filmen min til et større publikum. Målet er alltid at så mange som mulig som hadde likt filmen får sett den. Å få den ut på festivaler hadde vært kult. Filmen er noe jeg virkelig har lyst til å lage, og drømmen er at den når ut til et bredere publikum og at den kan inspirere og engasjere mennesker.
Kan du fortelle oss litt om deg selv og din bakgrunn innen filmskaping?
Jeg heter Agnes og er 16 år og flyttet til Tromsø i august for å studere medie og kommunikasjon, da jeg er veldig interessert i film. Jeg har ikke så mye erfaring med film ennå, men har alltid vært opptatt av medier og har deltatt i flere bildekonkurranser. Jeg vet ikke helt hvordan jeg havnet på Tvibit, men noen nevnte filmgruppa for meg, og jeg fant raskt ut at det var et morsomt sted å være.
Hva handler filmprosjektet ditt om?
Mitt filmprosjekt handler om en tenåringsjente som skal besøke sin tante og opplever et overgrep i en nær relasjon. Jeg ønsker å lage en film som folk vil slutte å se fordi den vekker ubehag og er uten humor. Dette er et viktig tema som ikke belyses så mye i film, og det skjer med flere enn man hører om. Filmen er en kortfilm, så det blir ikke noen løsning for hovedpersonen. Vi har leid et hus der hele handlingen skal foregå, og lokale ungdommer fra Kongsbakken VGs, Sommerlyst og Kulta er involvert.
Hvorfor valgte du å søke Tvibit Filmfond? Hva er målet for denne filmen, hva er drømmen?
Noen anbefalte meg å søke, og for å kunne lage noe så bra som jeg tror dette kan bli, trenger man litt penger. Tilskuddet vil dekke kostnader for location, kostymer og rekvisitter, blant annet. Jeg gleder meg til å lage filmen, og det er spesielt hyggelig at maten som kjøpes til filmen kan spises etterpå. Målet med filmet er å belyse dette viktige temaet om overgrep i nære relasjoner. I tillegg drømmer jeg om å sende filmen til festivaler rundt om i verden og kanskje reise med den.
Kan du fortelle oss litt om deg selv og din bakgrunn innen filmskaping?
Jeg heter Emil Engesnes Bråthen og er en regissør og videokunstner bosatt i Kabelvåg, Nordland. Jeg er fra Trondheim, men flyttet til Lofoten for å studere. Jeg ble uteksaminert med en BA i Bevegelige Bilder i 2022 ved Nordland Kunst- og Filmhøgskole i Lofoten. Som filmskaper er jeg opptatt av tematikker som møtet mellom uskyldighet og nådeløse realiteter, samt vårt forhold til isolasjon og teknologi i det norske samfunn.
Hva handler filmprosjektet ditt om og hva inspirerte deg?JACKALOPE BLUE er en kortfilm som tar for seg fire unge i alderen 8-18 år som prøver å skape innhold til sosiale medier, men som møter uheldige resultater. Inspirert av et behov for å snakke til voksne om barns forhold til teknologi, ønsker vi å gi en nøktern portrettering av noen av de utfordringene barn står overfor med sosiale medier.
Hvordan er teamet ditt sammensatt, og hvorfor valgte dere å søke støtte fra Tvibit Filmfond? Hva er målet for denne filmen, og hva håper dere å oppnå?
Teamet vårt består av nylig utdannede filmskapere og kunstnere som ønsker å skape noe med all kunnskapen vi har oppnådd. Vi søkte støtte fra Tvibit Filmfond for å kunne tilby deltakere en profesjonelt drevet produksjon med riktig lønn, mat, transport, losji og utstyr. Tilskuddet vil hjelpe oss med å gi filmen den produksjonsverdien den fortjener. Målet vårt er å lage en film av god kvalitet og kunstnerisk integritet som kan hjelpe barn og unge der ute. Vi ønsker å snakke direkte og tydelig til voksne, for å øke bevisstheten rundt de emosjonelle verktøyene brukt av filmskapere og konsekvensene av voldelige medier som underholdning.
Tvibit Filmfond u/5000
Tvibit Filmfond u/5000 er en tilskuddsordning som gir rask behandling av søknader på opptil kr. 5000,- for unge mellom 15 og 30 år som bor i Nord-Norge. Under denne ordningen har Julie Bourdeu og Carlos Botelho Marques søkt og fått tilskudd for deltakelse i NUFF-workshop i juni.
Tvibits Filmfond: filmskapere som former fremtiden av Nordnorsk film.
Som vi har sett, er Tvibit Filmfond en viktig ressurs for unge og talentfulle filmskapere i Nord-Norge. De fire tilskuddsmottakerne vi har presentert i denne artikkelen er bare noen av de mange kreative stemmene som får muligheten til å realisere sine filmprosjekter takket være støtten fra Tvibit.
Det er positivt å se at unge filmskapere i Nord-Norge tar i bruk tilskuddsordninger som Tvibit Filmfond og Tvibit Filmfond u/5000 for å realisere prosjekter og delta på workshops som NUFF. Vi oppfordrer alle til å utforske mulighetene som finnes og dele opplevelser, erfaringer og resultat med andre.
Gjennom sitt engasjement for å fremme filmkunsten i regionen og styrke filmskaperes karrierer, bidrar Tvibit Filmfond til en rik og mangfoldig filmkultur i Nord-Norge. Vi gleder oss til å se hva disse unge filmskaperne vil skape med sin støtte og hvordan deres prosjekter vil berike filmverdenen. Vi ønsker dem lykke til i deres kreative reise og ser fram til å følge deres fremgang og suksess i årene som kommer.
Du kan lese mer om Tvibit Filmfond her! Neste søknadsfrist er 15.04