Første runde av Tvibit Filmfond 2024

Aksel Teodor Endresen - Foto: Mathilde Sofie Henriksen. Har fått støtte til kortfilmprosjekt

I mars delte vi ut den første runden av Tvibit Filmfonds utdelinger for i år, og nå vi har hatt gleden av å dykke ned i historiene til de som har mottatt støtte for sine spennende filmprosjekter. La oss ta deg med bak kulissene for å bli bedre kjent med disse inspirerende filmskaperne og de unike prosjektene de bringer til liv!

Aksel, vi er nysgjerrige på å høre om din reise inn i filmskapingens verden. Kunne du fortelle oss om din bakgrunn og hva som ledet deg til å forfølge denne lidenskapen? 
Jeg heter Aksel Teodor Endresen og går på Breivang VGS. Under utplasseringen min hos Montevideo, ble jeg spurt av Jon-Emil, red.mrk., om hva jeg virkelig ønsket å gjøre. Dette satte i gang en prosess hvor jeg, over disse to ukene, skrev et manus, utarbeidet en innspillingsplan, og mottok uvurderlig tilbakemelding og støtte fra teamet der. Det er en fantastisk mulighet å ha min utplassering der. 

Med tanke på ditt nåværende filmprosjekt, kunne du gi oss et innblikk i historien og inspirasjonskildene bak det? 
Jeg er sterkt inspirert av Wong Kar-Wais filmkunst, spesielt hans evne til å fange visuelle fortellinger. Filmen vil utforske forholdet mellom to bestevenner som har mistet kontakten. Jeg håper å vekke lignende følelser som 'Fallen Angels', 'Chungking Express', og 'In the Mood for Love', som alle er blant mine favorittfilmer av Wong. 

Ser du for deg noen spesifikke mål eller drømmer for ditt filmprosjekt, spesielt med tanke på utfordringer og muligheter? 
Med dette prosjektet ønsker jeg ikke bare å debutere som filmskaper, men også å bidra med noe unikt til filmverdenen. Støtten fra Montevideo og Tvibit er avgjørende, da den muliggjør engasjement av en filmfotograf og skuespillere, og dermed lar meg realisere denne visjonen uten å belaste andre. 

Camilla Martins, Foto: Privat. Har fått støtte til prosjektet nonne live session.

Camilla, ditt arbeid som møbelsnekker kombinert med en lidenskap for film og musikk er fascinerende. Kan du dele mer om din bakgrunn og hvordan disse interessene krysser hverandre i prosjektet ditt? 
Jeg arbeider til dagligt som møbelsnekker. Min interesse for film og musik startede helt fra jeg var barn og jeg har siden hen dyrket begge dele i min fritid. Det er vigtigt for mig at kunne udtrykke mig kreativt igennem det jeg laver om så det måtte være gennem film, musik eller træarbejde. 

Gitt det unike med Tromsøs musikkscene, hvordan vil støtten fra Tvibit Filmfond påvirke realiseringen av ditt prosjekt? 
Denne fantastiske mulighed, som Tvibit giver unge skabere er netop med til at gøre, at jeg kan realisere mit projekt uden at gå på komprimit med noget. Det havde ikke været så let for mig personligt at skulle stå alene med alle udgifter på nuværende tidspunkt, så tidligt i projektets fase. 

Hva er de største ambisjonene du håper å oppnå med ditt prosjekt, spesielt med fokus på musikk- og filmteknologi? 
Først og fremmest håber jeg at kunne sætte focus på de fantastiske musikkere der er i Tromsø, ved at give dem en platform hvor de kan udfolde sig. Til dette projekt skal jeg bruge nye teknologiske redskaber inden for film, som jeg også håber vil få noget opmærksomhed når vi kombinerer musik- og filmverdenen med hinanden. 

Teodor Bergli. Foto: Sverre-Leander Sundset. Har fått støtte til kortfilmprosjektet ‘Lemon’

Teodor, din bakgrunn er utvilsomt mangfoldig. Kan du utdype om dine erfaringer og hvordan de har inspirert ditt nyeste prosjekt? 
Jeg heter Teodor Bergli, jeg er 19 år, og er filmskaper samtidig som jeg jobber som patruljesoldat i Forsvaret. Inspirasjonen for prosjektet kommer fra ultra-marathon-løperen David Goggins. De siste årene av livet mitt har jeg lært at jeg som person vokser når jeg går utenfor komfortsonen min. 

Kan du forklare hvordan Tvibit Filmfonds støtte vil gjøre en forskjell for prosjektet ditt, spesielt med tanke på visjonen din for 'LEMON'? 
Jeg har en klar visjon for LEMON, men lærte fra forrige prosjekt at alt ikke går etter planen. Filmfondet vil gi meg som regissør mulighet til å lage denne filmen nærmere den opprinnelige visjonen med tanke på utstyr, rekvisitter, sett og design. 

Med støtten fra Tvibit, hvilke hovedmål har du satt for prosjektet, og hvordan ser du for deg at disse vil forme filmens suksess? 
Det viktigste målet med filmen er å motivere folk til hva enn de trenger motivasjon til. Klarer den det er filmen suksessfull i mine øyne. 

Tord Karlsen, foto: Tord Karlsen. Har fått støtte til hybrid kortfilm.

Tord, din tilknytning til naturen og erfaring som fotograf har sikkert påvirket din kreative prosess. Kan du fortelle oss om overgangen til film og inspirasjonen bak ditt nyeste prosjekt? 
Jeg kommer fra Bleik på Andøya og vokste opp mellom fjellene, med en fantastisk utsikt over havet. Det har ført til en stor fascinasjon for naturen og elementene våre. De siste fem årene har jeg jobbet mer og mer som fotograf, både til fjells og til havs. Prosjektet er en kortfilm om hvordan vannet som element knytter sammen mennesker. 

Med Tvibit Filmfonds hjelp, hvilke spesifikke mål håper du å oppnå for ditt prosjekt, og hvordan vil dette steg for steg bringe deg nærmere din visjon? 
Personlig har jeg jobbet som fotograf i flere år, og har de siste par årene bevegd meg over i filmverden. Dette vil bli min første kortfilmproduksjon, med et mål om å få til filmvisninger i Tromsø og på noen små filmfestivaler. Med støtten fra Tvibit vil produksjon være mulig å starte, og forhåpentligvis vil det bli et springbrett for videre prosjekter i filmbransjen. Med hjelp fra Tvibit kan vi få leid inn utstyr og hjelp til å løfte filmen til et høyere nivå. Det vil også være med på å dekke påmeldingsutgifter til filmfestivaler. 

Johannes Vang, foto: Rett Vest. Har fått støtte til kortfilmprosjektet ‘Áhčči - Han Pappa.’

Johannes kan du fortelle oss litt om din bakgrunn og hva som drev deg til å dykke inn i filmens verden? 
Jeg er en 22-år gammel sjøsamisk regissør fra Nordreisa. Jeg jobber for tiden frilans på store TV- og filmproduksjoner, samtidig som jeg produserer og regisserer mine egne småprosjekter. 

Din film, 'Áhčči - Han Pappa', virker både personlig og universell. Kan du dele litt om inspirasjonen bak filmen og hvordan du balanserer humor og alvor i fortellingen? 
‘Áhčči - Han Pappa' handler om en fars forsøk på begrave stridsøksa med svigermor, og reparere forholdet til sønnen. Filmens tematikk er pakket inn i en underliggende absurd humoristisk oppbygning, inspirert av nordnorske helter som Tommy Wirkola og Ole Giæver. 

Hvordan vil støtten fra Tvibit bidra til å realisere visjonen for din film? 
Støtten fra Tvibit Filmfond gir meg muligheten til å caste profesjonelle skuespillere, og gir meg muligheten til å lage filmen der jeg bor. Man skal ikke trenge å måtte reise til storbyen for å fortelle de historiene man vil, så derfor er støtte til å realisere prosjekter på hjemmebane gull verdt. Det viktigste for meg er å utvikle meg selv som regissør, og ha muligheten til å samarbeide med erfarne filmkunstnere som gir meg nye perspektiver på mitt virke. 

Avslutningsvis har du noen ambisjoner som filmskaper du vil dele med oss?
The sky is the limit, så vi skal til Cannes! Neida. Målet mitt som regissør er å kunne underholde publikum. Jeg håper å kunne sitte i en kinosal og høre andre le av og med filmen jeg har laget. 

Har du et spennende visuelt prosjekt du vil søke støtte til? Neste søknadsfrist for Tvibit Filmfond er 15. mai. Du kan lese mer om filmfondet her!